6 tips om minder plastic te gebruiken

Plastic gebruiken heeft een groot effect op onze planeet. Plastic is niet of nauwelijks biologisch afbreekbaar. Dat betekent dat het pas na honderden jaren vergaat, en er veel plastic in de oceaan belandt. Dat is schadelijk voor mens, dier en milieu. Gelukkig kunnen we allemaal ons steentje bijdragen, hoe groot of klein ook, door ons plastic gebruik te verminderen. We delen 6 tips met je hoe jij minder plastic kan gebruiken en dus zo jouw steentje bijdraagt aan een schonere en mooiere wereld.

Tip 1: Breng je plastic flesjes terug

Lever statiegeldflessen netjes in; daar worden nieuwe flessen van gemaakt.

Lever de fles(jes) graag in:

  • met dop
  • met barcode op etiket goed scanbaar

Wist je ook dat je nu ook onze versgeperste sappen & smoothie flessen kan inleveren? Zo laten we samen de wereld beter achter.

Tip 2: Denk wat groter

Er zijn veel producten die lang houdbaar zijn, en die je in een grotere verpakking kan kopen. Denk bij alles wat je gebruikt eens na: gebruik ik dit vaker en is een grotere zak niet voordeliger? Zo heb je shampoo, schoonmaakmiddelen, toiletpapier, maar ook bijvoorbeeld zaden en noten altijd wel in een grotere verpakking. In verhouding heb je minder verpakking, meer inhoud, en het scheelt (bijna) altijd ook nog eens in de portemonnee!

Tip 3: Neem je eigen tasjes of zakje mee

Als je boodschappen gaat doen neem je vast al een eigen tas mee. Dit scheelt niet alleen plastic, maar ook geld! En wist je dat je bij Albert Heijn nu geen gratis plastic zakjes meer kan pakken bij groente en fruit? Neem dus ook een netje mee om losse groente en fruit in te doen.

Tip 4: Je voeding scheiden

Als we plastic beter scheiden, kan er meer gerecycled worden en is er minder grondstof nodig om nieuw plastic te produceren. Wil je weten waar wat in moet? Volg dan de logo’s van de Weggooiwijzer op (bijna) alle verpakkingen van Albert Heijn of kijk op afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal. In sommige grote steden wordt het plastic afval niet gescheiden ingezameld. Dat afval wordt dan alsnog bij het afvalbedrijf zo goed mogelijk gescheiden.

Tip 5: Slim bewaren

Een boterham mee naar school, stukjes gesneden fruit voor je kleintje of een restje komkommer: bewaar het allemaal in vershoudbakjes in plaats van boterhamzakjes. En vergeet niet altijd een herbruikbare fles in je tas te hebben. Deze kan je altijd vullen met water: dat scheelt geld én het kopen van extra plastic.

Tip 6: Slimme koop

Er zijn uiteraard nog een paar kleine dingen die je kan vervangen waarmee je op een makkelijke manier meer impact maakt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een herbruikbaar scheermes in plaats van wegwerpmesjes
  • Grotere vuilniszakken (als je prullenbak deze toelaat)
  • Papieren wattenstaafjes in plaats van plastic wattenstaafjes
  • Onverpakt groente- en fruit in plaats van verpakt groente- en fruit

Probeer papieren wegwerpservies

Gelukkig kan je nog net zo goed servies voor grote groepen mensen of buiten de deur inslaan. We hebben namelijk een groot assortiment aan papieren wegwerpservies. Zo kan je tóch plasticvrij de picknickmand inpakken!Bekijk alle wegwerpservies

Meer lezen?

Groente en fruit in verpakkingen

5 vragen over plastic verpakkingen en milieu.

We trekken elke dag gemiddeld 7 verpakkingen open. Dat is veel te veel. Albert Heijn is al druk bezig met het minderen van plastic verpakkingen. We vertellen je er alles over.

Lees meer over plastic verpakkingen en milieu
Voedselverspilling tegengaan

Minder voedselverspillen? Zo doe je dat.

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan
Groene smoothiebowl met mango

Duurzamer eten doe je zo!

Door duurzamer te eten, met duurzame producten of op duurzame manier, kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten