Herfst op z’n lekkerst

​​​​​​Ondanks het sombere weer is de herfst een kleurrijk seizoen. De kleuren van de bomen veranderen langzaam en in de keuken maken we plaats voor rijkgevulde soepen en overheerlijke stoofpotjes. Lees alles over typische herfstgroenten en herfstfruit.

Typische herfstgroenten op een rij

De groenten die je het hele jaar door wel kan eten, is nu in het seizoen: de herfstgroenten. Typische groenten die je nu overal kan kopen voor een aantrekkelijke prijs zijn:

  • Pompoenen
  • Paddenstoelen
  • Boerenkool
  • Stoofpeertjes

Pompoen: geen herfst zonder

Deze herfstheld is niet alleen multi-inzetbaar in de keuken, maar is ook een bron van vitamine C en rijk aan vezels. Deze grote, bolronde vrucht heeft een stevige, harde schil en oranje vruchtvlees met grote platte zaden. Pompoen wordt al meer dan 10.000 jaar gegeten, maar was tot voor kort in Nederland niet zo bekend. In Amerika kennen ze tal van gerechten met pompoen, waarbij de zoete pompoentaart op Thanksgiving misschien wel het bekendste gerecht is.

Paddenstoelen

Paddenstoelen groeien heel snel, vooral bij warm en vochtig weer in de herfst. Wanneer het nat is buiten zuigen de paddenstoelen zich vol met vocht en schieten ze letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Er bestaan in Nederland zo'n 5.000 soorten paddenstoelen. Maar pas op: sommigen zijn giftig, de paddenstoelen die je ziet in de supermarkt gelukkig niet.

Stoofperen

Voor een gerecht met stoofperen heb je een speciaal perenras nodig: de Gieser Wildeman-peer. Maak je ook gebruik van speciaal stoofperensuiker dan krijgen je peertjes een mooie rode kleur.Naar stoofperen recepten

Boerenkool: een echte superfood

Boerenkool is een groente die niet weg te denken is uit de Nederlandse keuken. De kool wordt alleen geoogst van september t/m maart en zit bomvol met vitamines en mineralen, daarom wordt hij ook wel beschouwd als een superfood.

Naar boerenkool recepten

Typische herfstfruit op een rij

Ben je opzoek naar de lekkerste appels en peren? Dan is de herfst het perfecte seizoen om ze te eten. Het fruit is van Nederlandse bodem en dat proef je.

Een greep van het typische herfstfruit op een rij:

  • Appels
  • Peren
  • Druiven
  • Bramen
  • Frambozen

Appels

In Nederland verbouwen we verschillende appelsoorten zoals de Elstar, Jonagold en de Junami appels. Als je niet te veel appels eet zijn ze gezond, want de bevatten naast suiker ook veel water en vitamines.Naar alle appels

Shop appels

Peren

Peren zijn verwand aan appels en groeien ook vanuit bevrucht bloesem. Meestal kan je peren het beste oogsten in de maanden september en oktober.
Je hebt een aantal soorten peren, zoals handperen en stoofperen.

Druiven

Druiven zijn het hele jaar rond te verkrijgen, maar zijn op hun best tussen eind augustus en oktober. Er zijn veel verschillende druivenrassen. Rood, wit, met en zonder pit en speciale wijndruiven.

Shop druiven

Meer lezen?

Groene asperges

Lentegroente en -fruit

Lees meer over de groente- en fruitsoorten uit de lente en hoe jij de lente in de keuken kan halen.

Lees meer over groente en fruit in de lente
Opengesneden meloenen

Zomergroente en -fruit

Warme zomerdagen zijn in aantocht. De frisse zomergroente en –fruit geven verkoeling. Lees meer over welke groente en fruit in de zomer op hun lekkerst zijn.

Lees meer over groente en fruit in de zomer
Wintergroente- en fruit

Wintergroente en -fruit

Verwarm jezelf in de koudste tijd van het jaar. Met deze groentesoorten maak je de lekkerste soep, stamppot of ovenschotels.

Lees meer over groente en fruit in de winter