Wat zijn eiwitten?

0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht heb je op een dag aan eiwitten nodig. Eiwit is een voedingsstof, net als koolhydraten en vet. Eiwit levert calorieën en aminozuren. Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Een ander woord voor eiwit is proteïne. Bijna alle levensmiddelen bevatten eiwit. Het komt voor in zowel plantaardige als dierlijke producten. De optimale verhouding van eiwitten is 60% plantaardig (brood, graanproducten, peulvruchten) en 40% dierlijk (vlees, vis, melk, kaas, eieren).

Naar Voedingscentrum

Plantaardig versus dierlijk

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitbronnen. De meeste Nederlanders halen hun eiwitten uit dierlijke bronnen: vlees, vis en zuivel. Dierlijke eiwitbronnen belasten het milieu echter zwaarder dan plantaardige eiwitbronnen zoals granen en peulvruchten. Vee heeft veel voer nodig, de productie hiervan kost veel water, land en energie. De mest draagt bij aan broeikasgassen. Ook het bewerken, opslaan en verpakken van vlees heeft invloed op het klimaat. Daarom raadt de gezondsheidsraad aan om te matigen met vlees.

Vervang vlees daarom eens voor eieren, vis, tofu, peulvruchten of noten.

Wat is jouw favoriete vleesvervanger?

  • Falafel: Falafel wordt gemaakt van kikkererwten. De balletjes zijn kant en klaar te koop, maar ook heel leuk om zelf te maken!
  • Peulvruchten: De meeste peulvruchten bevatten naast veel eiwitten ook ijzer. Dat maakt ze goede vleesvervangers.
  • Eieren: Lekker om mee te variëren. Gekookt, als omelet of geroerbakt! Ze bevatten ijzer, vitamine B1 en B12 en zijn dus een prima alternatief voor vlees.
  • Noten: Lekker als tussendoortje of door je maaltijd, kies wel voor de ongezouten versie.
  • Linzen: Linzen bevatten eiwit en ijzer en zijn er in allerlei kleuren en smaken, gedroogd of uit een pot.

Meer lezen?

eiwitrijke repen

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Handig om ze daarom niet alleen in je hoofdmaaltijden te verwerken. Wij geven je alle inspiratie voor eiwitrijke tussendoortjes!

Naar eiwitrijke tussendoortjes

Gezond eten

Gezond eten, dat willen we allemaal! Wij helpen je graag een handje met gezonde en lekkere recepten.

Weerstand. Hoe werkt dat eigenlijk?

Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen virussen en ziekmakende bacteriën. Zo word je minder snel ziek en mocht je onverhoopt toch ziek worden, dan herstel je sneller.

Lees meer over gezondheid en weerstand