Wat zijn vetten?

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren (zoals omega 3 en omega 6). Er bestaat verzadigd en onverzadigd vet. Vet in voedingsmiddelen bestaat altijd uit een combinatie van beide. Verzadigd vet verhoogt het cholesterol, onverzadigd vet verlaagt het cholesterol juist. Een te hoog cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Het advies is dan ook om producten met veel verzadigd vet te vervangen door producten met veel onverzadigd vet.

Meer over onverzadigd vet

Wist je dat?

Verzadigd of onverzadigd, de totale aanbevolen hoeveelheid vet per dag is minimaal 20 en maximaal 40 energieprocent. Energieprocent is het aandeel calorieën dat het eten levert. Minder dan 10 energieprocent verzadigd vet betekent bijvoorbeeld dat niet meer dan 10% van de calorieën afkomstig zou moeten zijn uit verzadigd vet. Voor mannen is dit maximaal 110 gram en voor vrouwen 90 gram per dag. De hoeveelheid verzadigd vet verschilt sterk per product. Verzadigd vet komt vooral veel voor in dierlijke producten. Ook in sommige plantaardige producten zoals kokosvet en palmolie zit veel verzadigd vet.

Advies

  • Zorg dat de hoeveelheid verzadigd vet in de voeding zo laag mogelijk is

  • Eet in plaats van verzadigd vet vooral voedingsmiddelen die veel onverzadigd vet bevatten

Vet goed of vet slecht?

Verborgen (verzadigde) vetten

Bij sommige producten is direct zichtbaar dat er vet in zit, zoals bij boter. Maar veel voedingsmiddelen bevatten verzadigd vet zonder dat het meteen zichtbaar is, zoals bij kaas of vlees.

Een goede keus voor je hart en vaten

Vette vis, dat bevat onverzadigde vetten die goed zijn voor de cholersterolspiegel. Eet je volgens de Schijf van Vijf, zet dan eens in de week een vette vissoort als zalm, makreel of haring op tafel.

Gezondere vetten voor tussendoor

Zin in wat lekkers? Neem in plaats van chips, elke dag een handje ongezouten noten. Noten zitten vol onverzadigde vetten en zijn daarbij ook nog eens hartstikke lekker!

Meer lezen?

eiwitrijke repen

8x eiwitrijke tussendoortjes

Genoeg eiwitten binnenkrijgen op een dag kan soms een uitdaging zijn. Handig om ze daarom niet alleen in je hoofdmaaltijden te verwerken. Wij geven je alle inspiratie voor eiwitrijke tussendoortjes!

Naar eiwitrijke tussendoortjes

Gezond eten

Gezond eten, dat willen we allemaal! Wij helpen je graag een handje met gezonde en lekkere recepten.

Weerstand. Hoe werkt dat eigenlijk?

Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen virussen en ziekmakende bacteriën. Zo word je minder snel ziek en mocht je onverhoopt toch ziek worden, dan herstel je sneller.

Lees meer over gezondheid en weerstand