5 tips om je aangebrande pan schoon te maken

Dagelijks gebruik jij pannen, hierin bak je jou favoriete gerechten. Maar na een korte tijd, bakt de pan alweer aan. Hoe maak jij jouw aangebrande pan weer schoon? Doe jij hem in de vaatwasser of was jij de pan met de hand af en welke middelen gebruik jij hiervoor? Wist jij bijvoorbeeld dat cola voor veel schoonmaakklusjes best handig kan zijn? Lees de tips voor het schoonmaken van jouw aangebrande pan.

Baking soda het wondermiddel

Vul je aangebrande pan met warm water en voeg een schepje baking soda toe. Laat de pan een nachtje met het laagje baking soda staan. Pak de volgende dag een afwasborstel, even schrobben en je pan glimt weer als vanouds. Als dit niet werkt, kan je water laten koken in de aangekoekte pan en hier baking soda aan toevoegen. Schraap tijdens dat het water kookt de onderkant schoon.

Weken met Cola

Cola is niet alleen een lekker drankje. Cola helpt bijvoorbeeld tegen roest en helpt je om kauwgom uit je haar te krijgen. Het drankje dat bedacht is door een apotheker helpt ook om je aangebrande pan weer schoon te krijgen. Giet cola in de pan tot boven de aangebrande rand. Laat de pan een nachtje weken. Leeg de volgende dag de pan en was hem af op de gebruikelijke manier.

Schoonmaken met citroen

Heb je iets vloeibaars als melk laten aanbranden? Dan werkt citroensap als de beste voor jou aangebrande pas. Voeg citroensap en heet water in de pan, laat dit een kwartiertje weken. Vervolgens kan je zo met de borstel de vloeibare resten laten verdwijnen.

Azijn is altijd handig

Azijn wordt voor veel schoonmaak klusjes gebruikt. Zo ook voor je aangebrande pan. Voeg wat Azijn in je pan met koud water. Laat dit een kwartiertje weken. Schrob vervolgens met de afwasborstel de aangebrande resten los en je pan is weer schoon.

Gebruik een vaatwastablet

Je aangebrande pan in de vaatwasser doen werkt niet. Echter kan een vaatwastablet ook nog op een andere manier van waarde zijn. Vul de pan weer met warm water en doe hier de vaatwastablet in, op deze manier lost het tablet op. Laat de tablet een paar uur zijn werk doen, zodat de aangebrande resten kunnen losweken. Vervolgens nog even schrobben met een afwasborstel en de aangekoekte resten zullen verdwijnen.

Extra tips om jarenlang je favoriete pannen te kunnen gebruiken.

Mooie pannen als deze verdienen wat extra aandacht. Wil je jarenlang plezier hebben van je pannen? Zorg er dan goed voor!

  • Laat de pannen eerst opwarmen op een laag tot middelhoog vuur, schakel na enkele minuten over naar een middelhoog tot hoog vuur als je gerecht dit vereist.
  • Gebruik alleen olie of boter die geschikt is voor hoge temperaturen. Vermijd extra vierge olijfolie want die is niet geschikt om te bakken en braden.
  • Gebruik spatels van nylon, siliconen of hout om de keramische antiaanbaklaag niet te beschadigen. Vermijd het gebruik van vorken, messen of andere scherpe voorwerpen.
  • Laat de pannen na gebruik volledig afkoelen, voordat je ze afwast.
  • De pannen zijn vaatwasser bestendig, maar handwas blijft nog altijd beter en zachter voor de keramische antiaanbaklaag. Warm water met een beetje afwasmiddel en een zachte spons volstaan om de pannen te reinigen.

Meer lezen?

Gourmetten: alles wat je wilt weten

Wat heb je allemaal nodig bij een avondje gourmetten? Hier wat handige tips!

Lees over alles wat je nodig hebt bij gourmetten
Voedselverspilling tegengaan

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat.

Door minder voedsel te verspillen kunnen we in Nederland zo’n 34 kilo per persoon per jaar besparen. Benieuwd hoe jij minder voedsel kan verspillen?

Lees de 5 tips om voedselverspilling tegen te gaan
Hoe doe je betaalbaar boodschappen?

8 tips om goedkoop boodschappen te doen

Goedkoop en gezond eten lastig? Dat hoeft helemaal niet! Als je maar slim koopt en kookt. Met dit stappenplan helpen we je om goedkoop en gezond te eten.

Lees meer over goedkoop boodschappen doen