5x tips om je aangebrande pan schoon te maken

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je staat geconcentreerd in je pannetje te roeren maar plots roept iemand je naam, word je afgeleid door de televisie, gaat de deurbel... en weg is je aandacht. Een uur later doet de verbrande geur in de keuken je beseffen dat je het pannetje op het fornuis bent vergeten. Zonde van je eten, maar ook van je pan. Geen paniek! Wij geven je 5 tips om je pan weer blinkend schoon te krijgen.

Gietijzeren pan met deksel omhoog

1. Schoonmaaksoda

  1. Gebruik een plastic spatel om het verbrande zo veel mogelijk weg te schrapen. Gebruik hiervoor plastic of hout, zodat het geen schade aanbrengt aan de pan.
  2. Vul de pan met water en doe 2 flinke scheppen schoonmaaksoda in de pan. Breng het koken en laat het nog even doorkoken. Je hoeft nauwelijks te schrobben of te poetsen, de soda zorgt ervoor dat de aangebrande resten vanzelf weer los weken.
  3. Giet het water af en was de pan nog even af met een afwasborstel.
Hertenbiefstuk aan het sudderen in de pan

2. Baking soda: het wondermiddel

Niet alleen schoonmaaksoda is een wondermiddel, ook baking soda is een veelgebruikt, krachtig en duurzaam schoonmaakmiddel. Maak een papje van baking soda en een beetje water, en smeer dit op de aangebrande plekken. Laat dit een uurtje staan en de baking soda neemt het aangebrande eten zo met zich mee.

Glas cola met ijs

3. Roest uit de pan

Cola heeft veel meer kwaliteiten dan het zijn van een frisse dorstlesser. Dankzij het fosfozuur dat in cola zit, is het een hardnekkige roestverwijderaar. Giet cola in de pan tot boven de rand waar roest in verschijnt en laat de pan een nachtje weken. Leeg de volgende dag de pan en was hem af op de gebruikelijke manier. Dit trucje werkt met alle soorten cola, en je kan het ook gebruiken bij roestend bestek, roestend gereedschap, je roestende fietsketting... Noem maar op!

Schijfjes citroen

4. Schoonmaken met citroen of azijn

Heb je iets vloeibaars laten aanbranden zoals melk, tomatensaus, of jam? Citroensap helpt je dan uit de brand. Doe wat citroensap met een laagje kokend water in de pan en laat dit een kwartiertje door koken.

Een andere optie is je aangebrande pan schoonmaken met azijn. Doe een laagje azijn in de pan met wat koud water. Laat dit een kwartiertje weken. Je zal zien dat de aangekoekte resten al snel loslaten.

Als het goed is kan je met de borstel de verbrande, vloeibare etensresten nu zo verwijderen.

Twee afwasblokjes

5. In de vaatwasser?

Wanneer de pan goed is aangebrand, helpt het niet om je pan in de vaatwasser te doen. Gelukkig kan een vaatwastablet wel op een andere manier helpen. Vul de pan met warm water en doe hier de vaatwastablet (zonder plastic verpakking) in, waardoor het blokje oplost. Laat de tablet een paar uur zijn werk doen, zodat de aangebrande resten kunnen losweken. Schrob vervolgens je goed met een afwasborstel en de aangekoekte resten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Royal van Kempen en Begeer koekenpan rechtop

Extra tips om jarenlang je pannen te kunnen gebruiken

  • Laat de pannen eerst opwarmen op een laag tot middelhoog vuur. Schakel na enkele minuten pas over naar een middelhoog/hoog vuur (als je gerecht dit vereist natuurlijk).
  • Gebruik alleen olie of boter die geschikt is voor hoge temperaturen. Vermijd bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, want deze is niet geschikt om te bakken en braden.
  • Gebruik siliconen of houten spatels om de keramische antiaanbaklaag niet te beschadigen. Vermijd het gebruik van vorken, messen of andere scherpe voorwerpen.
  • Laat de pannen na gebruik volledig afkoelen voordat je hem afwast.
  • Handwas blijft nog altijd beter en zachter voor de keramische antiaanbaklaag van pannen dan de vaatwasser. Warm water met een beetje afwasmiddel en een zachte spons volstaan om de meeste pannen te reinigen.

Schoonmaken maar

Meer lezen?

Bestek in het sop

Hoe maak je je bestek schoon?

Glanzend bestek maakt je avondeten ineens een feestmaal en voor je gevoel waan je je even in een sterrenrestaurant. Wij helpen je je bestek weer stralend schoon te maken.

Start met schoonmaken
Ovenschalen en bakvormen schoonmaken

Hoe maak je je ovenschalen en bakvormen schoon?

Ovenschaal, bakvorm, gietijzeren pan of je nieuwe keukentools schoonmaken? Dat is heel gemakkelijk. Wij delen alle tips met je om je gespaarde items weer als nieuw te krijgen.

Bekijk de tips
Zorg goed voor je keukenmessen

Hoe onderhoud je je messen?

Keukenmessen, van koksmes tot schilmes, je wil ze zo lang mogelijk mooi en scherp houden. Hoe onderhoud je je messen en voorkom je ongelukken?

Lees alle tips