Alles wat je wil weten over dashi

Wat ons betreft is dashi de lekkerste smaakmaker uit de Japanse keuken. Warm, krachtig en heerlijk van smaak. Wij vertellen je alles over deze favoriet.

Wat is dashi? 

Dashi is een Japanse smaakmaker die gemaakt wordt van kombu (zeewier) en bonito flakes (gedroogd, gerookte en gefermenteerde tonijn. Daarnaast verschilt het per variant wat er nog meer in zit, dit kan miso, sojasaus, sake of suiker zijn. Wat jij het lekkerste vindt! Maar wat maakt dashi nou zo ontzettend lekker? Dat is de smaak umami. Deze aanduiding is pas sinds 1908 naast zout, zoet, zuur en bitter opgenomen in ons smakenpallet. Umami betekent in het Japans ‘heerlijke smaak’ en het is het best te omschrijven als hartig. Dashi wordt gemaakt van alleen maar umami ingrediënten.

Waar komt dashi vandaan? 

Dashi komt uit Japan en is al eeuwenoud. Dashi wordt in veel streken in Japan op verschillende manieren gebruikt maar voornamelijk in de Kansai-regio. Je ziet dashi dan vaak terugkomen in een miso bouillon of in groente- of rijsgerechten.

Hoe maak ik dashi? 

Ingrediënten:

  • 5 liter water

  • 60 gram Kombu bladen

  • 100 gram bonito flakes

Bereiding:

Stap 1. Leg de kombu bladen in koud water en breng op een laag vuur langzaam bijna aan de kook. Wanneer het water kookt, haal je de kombu bladen er uit

Stap 2. Voeg de bonito flakes bij het kombu water en laat het koken totdat de bonito flakes naar de bodem zinken.

Stap 3. Zeef de bouillion, zodat alle bonito flakes worden verwijderd, en tadaaa je hebt je eigen dashi gemaakt!

Stap 4. Je kan de Dashi nog op smaak bregen met Japanse Sojasaus, Miso, Wasabi of Mirin. Lekker voor jee soepje of bouiilon. Deze dashi kan je het beste binnen een paar uur gebruiken.

Meer lezen

Gezonde snacks voor in de avond

6x gezonde snacks voor in de avond

Wie kent het gevoel niet, dat je eigenlijk niet meer wilde eten ‘s avonds, maar toch trek krijgt in een avond snack? Wij helpen je met onze favo avondsnacks: gezond, lekker en makkelijk om te maken.

6 snacks voor in de avond
Vegan quiche met saus

Start je vegan week!

Even een weekje vegan eten? Dat kan heel gemakkelijk en is, heel belangrijk, ook nog eens lekker! Wij delen een 7-daags weekmenu met je, zodat jij een weekje vegan kan eten.

Bekijk vegan weekmenu
Koppen en kannen met water

5 fabels & feiten over water drinken

Is water drinken gezond en hoeveel water moet je drinken? We geven antwoord op 5 feiten en fabels.

Lees alle fabels & feiten