Alles over decanteren

Met de feestdagen voor de deur heb je misschien wel bedacht om die mooie fles rode wijn uit de kelder te halen. Om deze wijn nog lekkerder te maken, kan je hem van tevoren het best decanteren. Klinkt ingewikkeld? Is het niet. Wij vertellen je alles over het decanteren van wijn.

De wijn van het droesem scheiden

Decanteren betekent letterlijk ‘overgieten’: je giet rode wijn over in een karaf of kan. Dit wordt gedaan zodat het droesem (het eerder genoemde ‘drapje’) wordt gescheiden van de wijn. Droesem, ook wel depot of bezinksel, is een natuurlijk samengeklonterd geheel van stukjes die in de wijn blijven liggen na de fermentatie. Als een wijn lang heeft gelegen, hoopt dit geheel op. En dit wil je natuurlijk niet in je glas hebben!

Hoe ga je te werk?

  1. Als de wijn plat heeft gelegen, zet hem dan een dag van tevoren even rechtop. Zo kan het troebele droesem naar beneden zakken.

  1. Je gebruikt bij het decanteren een speciale decanteerkaraf, en een kaarsje of zaklamp. Hou de karaf schuin, schijn met het lichtje onder de fles en schenk langzaam de wijn in de kan. Door het licht kan je door de fles heen kijken en zie je wanneer het troebel wordt.

  1. Stop zodra je dit ziet met het overschenken van de wijn.

Het is afhankelijk van hoe oud de wijn is en de soort rode wijn hoe lang van tevoren gedecanteerd moet worden. Meestal ligt dit rond de 2 a 3 uur. Heb je geen decanteerkaraf? Dan kan je natuurlijk ook een normale karaf (en een trechter) pakken.

Rode wijn, witte wijn?

De stoffige oude fles uit de kelder is er een om te decanteren. Wanneer een wijn 2-10 jaar na de oogst wordt opengemaakt, wordt geadviseerd het drapje van de wijn te scheiden. Witte wijn wordt meestal niet gedecanteerd. Maar het kan natuurlijk wel, maar dat is meer om de wijn bijvoorbeeld minder koud te maken.

Decanteren en karafferen: wat is het verschil?

Ook bij het karafferen van een wijn wordt de wijn in een karaf geschonken. Het verschil met decanteren is alleen dat karafferen echt bedoeld is om rode wijn meer zuurstof te geven. Hierbij worden vooral jonge rode wijnen gebruikt. De karaf is dan ook breed van onder, zodat de wijn veel ruimte heeft om te ademen. Twijfel je of het wel nodig is om te decanteren of karafferen? We kunnen je in ieder geval meegeven: het ziet er hoe dan ook super feestelijk uit!

Meer lezen?

Glas en fles rode wijn

Deze 8 rode wijnsoorten moet je kennen

Kom jij op de wijnkaart niet verder dan een merlot of een cabernet sauvignon? Wij vertellen je alles over 8 rode wijnsoorten, zodat jij als sommelier door het leven kan!

Lees meer over rode wijnsoorten
Zo dek je de tafel volgens de etiquette

Hoe dek je de tafel volgens de etiquette?

Van een mooi bord kun je niet eten, maar met een mooi gedekte tafel maak je al je gasten blij.Maar ehh… Hoe heurt dat eigenlijk ook alweer? Wij zetten het nog even allemaal op een rijtje.

In 5 stappen een perfect gedekte tafel
Zelf wijn maken

Zelf wijn maken: hoe doe je dat?

Je denkt misschien dat zelf wijn maken erg ingewikkeld of duur is, maar in de praktijk valt dat reuze mee. Zelf een glas wijn op tafel zetten is relatief eenvoudig. Wij delen de zeven stappen met je!

Maak je eigen wijn met deze stappen