Alles voor de perfecte kaasavond

Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Maar kom jij niet verder dan alleen brood in je kaasfondue? Wij geven je vier tips voor dips in de kaasfondue, en geven nog meer tips voor jouw perfecte kaasavond.

Tips voor kaasfondue

Wat is de beste kaas voor kaasfondue?

Voor een heerlijke kaasfondue kun je verschillende soorten kaas gebruiken. De klassieke kaasfondue wordt gemaakt van Emmentaler en Gruyere kaas. Maar eigenlijk zijn alle soorten geschikt, als ze maar geraspt of in kleine stukjes aan de kaasfondue worden toegevoegd. Iedere kaas kent zijn eigen smaak en smeltgedrag. Zo zorgt Emmentaler voor de bekende draden in de kaasfondue en zorgt Gorgonzola voor een pittige smaak. Kies jouw favoriete kaascombinatie!

Kan kaasfondue in een gewone pan?

Kaasfondue kan in een gewone pan, maar het moet wel een stevige bodem hebben. Fonduepannen zijn namelijk gemaakt om een lange tijd veel warmte aan te kunnen, zodat de kaasfondue lekker warm blijft. Het beste is om de kaas warm te maken in een gewone pan en dan over te gieten in een fonduepan zodra de kaas gesmolten is.

Dip 1: aardappels en pasta

Hoewel je het misschien niet meteen bedenkt, zijn zowel aardappel als pasta ook een perfecte combinatie met gesmolten kaas. Denk aan stukjes gekookte aardappel, aardappelkroketjes of heel simpel: gekookte pasta! Onze favoriet? Een gekookte aardappel opensnijden en deze vullen met heerlijke smeuïge kaasfondue.

Dip 2: groenten

Eigenlijk is bijna elke groentesoort, zowel rauw als gekookt, lekker in de kaasfondue. Denk aan komkommer, tomaatjes, paprika, radijsjes en worteltjes. Maar ook (rauwe) broccoli en bloemkool zijn een favoriet! Of denk eens aan vergeten groenten, zoals koolraap en pastinaak? Wat ook leuk is om te doen is om jouw dips aan te passen op het seizoen. Zo kun je in de herfst stukjes pompoen en paddenstoelen in je kaasfondue dippen en in de lente asperges. Zo heb je elke keer weer wat anders op je bord.

Groentefeestje

We blijven ook aan de vitamines denken! Omdat iedere groente het goed doet met kaas, is er voor iedereen wel iets dat in de smaak valt.Naar alle groente

Dip 3: vlees als dip

Ben je een echte vleesliefhebber? Dan is deze tip echt iets voor jou. Gehaktballetjes, gebraden kipfilet of hamblokjes, deze kan je ook allemaal in de kaasfondue dippen. Wil je er echt een feestje van maken? Dan kan je er ook biefstuk of gebraden varkenshaas mee combineren. Voor de vegetariërs: niet getreurd! Ook vegetarische balletjes zijn heerlijk met gesmolten kaas.

Dip 4: brood

En als laatste de klassieker die niet mag ontbreken: brood! Van stokbrood tot een oudere getoaste boterham, eigenlijk is alles lekker met gesmolten kaas. Wist je dat ze in Zwitserland altijd kaasfonduen met oud brood? Om dit niet weg te gooien, goed dus tegen voedselverspilling! Wat ook erg lekker is om stukjes brood te roosteren in de oven. Op deze manier heb je een soort van croutons om in de kaas te dopen.

Broodnodig

Niet te vergeten: het absolute broodnodige. Van stokbrood tot gesneden brood, tot het oude brood in je broodtrommel.Naar al het brood

Meer lezen?

Welke wijn is lekker bij kaasfondue?

De lekkerste wijn bij de kaasfondue

Benieuwd naar welke wijn het beste past bij de kaasfondue? Lees over de beste tips en gouden combinaties.

Ontdek meer
Witte wijnsoorten

Deze witte wijnsoorten moet je kennen

Kom je ook niet verder dan Chardonnay en Sauvignon Blanc? Geen nood, wij zetten onze top zeven witte druivensoorten voor je op een rij!

Lees meer over witte wijn
De lekkerste Franse kazen

De 7 lekkerste Franse kazen: brie tot camembert

Niets lekkerder dan een kaasplank vol met Franse kazen, toch? We hebben onze 7 toppers voor jou geselecteerd met daarbij de lekkerste recepten.

Lees meer over Franze kazen