Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?

Niet alleen de Sint komt elk jaar terug, maar ook de vraag wat nu het verschil is tussen kruidnoten en pepernoten. Wat we je alvast kunnen verklappen: ze zijn allebei heerlijk op je verlanglijstje, en om zelf te bakken!

Originele kruidnoten Sinterklaas

Kruidnoten

De kruidnoot herkennen we aan zijn kleine, ronde vorm en knapperigheid. Z’n vorm doet denken aan een half platgeslagen rondje. Er worden speculaaskruiden aan toegevoegd waardoor het koekje sterk naar speculaas smaakt. De kruidnoot is populairder dan ooit en heeft de pepernoot ingehaald als favoriete Sinterklaas snoepgoed. Ergens jammer, maar ook begrijpelijk: het is ideaal strooigoed en zeker met een chocoladelaagje niet te weerstaan!

Originele pepernoten Sinterklaas

Pepernoten

Hoewel je bij een pepernoot waarschijnlijk denkt aan het ronde, knapperige, speculaasachtige rondje, noemen we deze lekkernij officieel geen pepernoot. De traditionele pepernoot heeft een dobbelsteenachtige, ongelijke vorm. De zachte textuur en de smaak van anijs en honing doet je misschien wat denken aan taaitaai. Wist je dat er in een pepernoot helemaal geen peper zit? De pepernoot dankt zijn naam uit de tijd van de Verenigde Oost-Indisch Compagnie. Alle kruiden werden toen voor het gemak 'peper' genoemd.

Kruidnoten met Sint versiering en snoepgoed

Waarom worden kruidnoten en pepernoten vaak met elkaar verward?

Waarom worden kruidnoten en pepernoten vaak met elkaar verward? Waarschijnlijk is dit omdat pepernoten lekkerder wordt uitgesproken dan kruidnoten. In Sinterklaasliedjes wordt dan ook altijd over pepernoten gezongen.

Sinterklaas snoepgoed

Als de pepernoten en kruidnoten je nog niet om de oren vliegen, hebben we nog veel meer Sint lekkers voor je.Shop jouw Sint favorieten

Meer lezen?

Nog niet klaar met bakken?

Het snoepgoed van de Sint is verslavend lekker. Gelukkig heeft Allerhande nog veel meer recepten die je kan proberen.

Alle recepten op een rij

Wat heb je allemaal nodig voor gourmetten

Het is een hele klus om niets te vergeten wanneer je gaat gourmetten. Geen nood, wij helpen graag met een overzichtelijk gourmet boodschappenlijstje.

Lees de tips voor je gourmetboodschappenlijstje
Kaasfondue met stuk brood

Alles voor een perfecte kaasfondue

Heerlijk avondje is gekomen... Met een heerlijke kaasfondue. Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten.

Kijk voor kaasfondue tips en dips