Paranoten: lekker veelzijdig

Paranoten zijn zeer geschikt als lekker tussendoortje en zitten ook nog eens vol met gezonde voedingsstoffen. Paranoten kunnen los gegeten worden, maar zijn ook heerlijk in een notenmix. De smaak van de paranoot is kokosachtig en ook een beetje aards, heerlijk om mee te variëren!

Schaaltje paranoten

Waar komen paranoten vandaan?

De paranoot dankt zijn naam aan het Braziliaanse woord voor paranoot, de ‘castanha-do-pará’. Dat betekent namelijk de kastanje uit Para. Paranoten groeien dan ook voornamelijk in de Braziliaanse streek Para, maar groeien vandaag de dag ook veel langs de oevers van het Amazonegebied, omdat ze veel water nodig hebben. De boom waaraan paranoten groeien kunnen wel 40 tot 60 meter hoog worden.

Gezond paranoten ontbijt

Zijn paranoten gezond?

Paranoten beschikken over een heleboel gezonde eigenschappen die zeker goed zijn voor ons lichaam. Zo bevatten (para)noten goede (onverzadigde) vetten, vezels, ijzer, eiwit en verlaagt het je LDL-cholesterol. Ook zijn paranoten van nature rijk aan magnesium, fosfor, zink, vitamine E en vitamine B1. Paranoten bevatten veel selenium, zeker voor vegetariërs een voordeel! Met een handje vol paranoten krijg je al je dagelijkse hoeveelheid selenium binnen. Het is daarom goed om niet elke dag paranoten te eten maar ook af te wisselen met andere soorten noten.

smaak van paranoten

De smaak van paranoten

Verse paranoten smaken naar kokosnoot en ook een beetje aards. Paranoten zijn een heel goed alternatief voor amandelen, cashewnoten, walnoten of pinda's. Naast kaas, desserts en salades, kunnen paranoten worden gebruikt in een smoothie bowl, powerbars of gewoon alleen worden gegeten.

Kies je favoriete noot

Meer lezen?

Plantaardge quinoa salade

Alles over plantaardig eten

Plantaardig eten is bij veel mensen onbekend, maar na het lezen van deze blog weet je precies wat het inhoudt!

Lees de tips
Producten met veel eiwitten

Zo blijf je fit!

Van gezonde recepten tot vitamines en verantwoorde tussendoortjes. Met Albert Heijn blijf je fit.

Shop alles om fit te blijven
Groene smoothiebowl met mango

Duurzamer eten doe je zo!

Door duurzamer te eten, met duurzame producten of op duurzame manier, kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten