6 weetjes over rosé wijn

Rosé wordt meestal gezien als een echte zomerse wijn. En terecht. Een glas verfrissende én koude rosé op het terras of in je eigen tuin voelt gelijk als zomer. Daarnaast is rosé ook goed te combineren met veel zomerse gerechten. Met rosé kan je dus alle kanten op. Maar al die kanten kunnen de keuze ook behoorlijk lastig maken. Welke soorten rosé zijn er? Welke kan je het beste kiezen? Is het drinken van rosé gezonder dan witte of rode wijn? En hoe komt rosé eigenlijk aan zo’n roze kleur?

Wat is rosé wijn?

Rosé is een wijnsoort, net als rode en witte wijn. In tegenstelling tot rode wijn, is rosé een jonge wijn en hoeft het niet jaren op de plank te liggen. De grootste producenten zijn Frankrijk, Spanje en Italië, maar ook veel andere delen van de wereld hebben naast rode en witte wijnen een rosévariant. Voor het maken van rosé wordt vooral gebruik gemaakt van de druivenrassen Grenache, Syrah, Mourvèdre, Tempranillo.

Wat is het verschil tussen rosé, witte en rode wijn?

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, waarbij echt alles van de druiven wordt gebruikt. Dus niet alleen het druivensap maar ook de schillen, de stelen en de pitten. Betekent dit dat witte wijn van witte druiven is gemaakt? Nee, witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden, maar daarbij wordt de schil van de druiven weggelaten, waardoor er geen rode kleur van de schil af kan komen. Witte wijn kan dus van zowel witte als van blauwe druiven gemaakt worden. Rosé wordt wel enkel van blauwe druiven gemaakt, waarbij de blauwe schil van de druiven voor een korte tijd bij het druivenmost wordt toegevoegd. Hallo roze kleur!

Waar komt de kleur van rosé vandaan?

Dacht jij altijd dat de roze kleur van rosé kwam door het mixen van witte en rode wijn? Je bent zeker niet enige! We verklapten het net al een beetje, maar de roze kleur van rosé komt van de schil van blauwe druiven. Van binnen is de druif namelijk kleurloos. De sterkte van de kleur is afhankelijk van hoelang de blauwe schillen in contact komen met het kleurloze druivensap. Hoe langer dat contact, hoe donkerder de tint van de wijn wordt. Zo simpel is het! Er zit wel een maar aan, want de Champagnestreek in Frankrijk krijgt namelijk een uitzondering en mag de twee wijnen wel mengen om rosé champagne te maken.

Is rosé wijn gezond?

Laten we voorop stellen dat alcohol – want ja, dat is rosé - niet gezond is, maar in beperkte mate kan het heus. Maar wat de meesten onder ons waarschijnlijk al weten, is dat rode wijn gezonde eigenschappen heeft. Het antioxidant (resveratol) in de rode wijn blijkt namelijk goed te zijn voor je cholesterol, bloeddruk enzovoorts. Nu is rode wijn in de zomer, met een flinke zonnestraal, wel wat zwaar. En dus werd er gedacht aan rosé! Verfrissend, lichter en mét die gezonde eigenschappen. Rosé bevat namelijk óók resveratrol. Welke je dan het beste kan kiezen? Hoe donkerder de rosé, hoe langer de schil (waar het antioxidant vandaan komt) in het druivensap heeft gelegen. Kies dus voor een donkere rosé als je voor die gezonde eigenschappen wilt gaan.

Hoeveel calorieën zitten er in rosé wijn?

Als je op je gewicht let is het drinken van alcohol eigenlijk geen goed idee. Want ja, in een glas wijn zitten calorieën. Zo zitten er ongeveer 106 kilocalorieën in 1 groot wijnglas (150 gram) rosé wijn. Niet alleen de suiker, ook de alcohol zorgt voor brandstof, en dus calorieën. Hoeveel suiker er in je glas rosé zit, is afhankelijk van het soort rosé en het productieproces van de wijn. Kan je dan beter witte, rode of rosé wijn kiezen als je toch een uitzondering maakt? Hoewel het niet ver van elkaar vandaan ligt, is er wel verschil tussen de drie wijnsoorten. Een groot glas witte wijn bevat zo’n 100 kilocalorieën en een groot glas rode wijn bevat ongeveer 123 kilocalorieën. Mocht je op je gewicht letten en toch een lekker glas wijn willen drinken, kan je dus het beste voor een glas witte of rosé wijn kiezen.

Hoe kies ik een goede rosé uit?

Ook met iets minder verstand van wijn, kan je een goede rosé uitkiezen. De roze tint van een rosé verklapt namelijk al iets over de smaak. Zo is een rosé met een licht roze zalmkleur vaak licht, fris en fruitig. Hoe donkerder de tint, hoe krachtiger de smaak. Dit komt namelijk doordat de schil van de druif langer in het druivenmost heeft gelegen. Daarnaast kan je het beste een jonge rosé uitkiezen, want rosé wordt er met de jaren niet beter op. Als een rosé veroudert, worden de smaken meer ingetogen en verdwijnt de frisheid naar de achtergrond.

Onze top 5

Meer lezen?

Koffiesoorten

14x koffiesoorten

Weet jij wat het verschil is tussen een flat white of een cortado? Of doe je niet al te moeilijk en kies je dan gewoon voor een cappuccino? 

Lees meer over koffiesoorten
Kopje gemberthee met citroen

Waarom je iedere dag gemberthee wilt drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee
Koppen en kannen met water

5 fabels & feiten over water drinken

Is water drinken gezond en hoeveel water moet je drinken? We geven antwoord op 5 feiten en fabels.

Lees alle feiten en fabels over water drinken