Gourmetten: alles wat je nodig hebt

Het is een hele klus om niets te vergeten wanneer je gaat gourmetten. De vele pannetjes en gerechten kunnen ervoor zorgen dat je het overzicht kwijtraakt. Geen nood, wij helpen graag met een overzichtelijk gourmet boodschappenlijstje, opgedeeld in praktische categorieën. Zo kan je zelf kiezen wat er op jouw lijstje komt te staan. Hierbij kan je denken aan vlees, vis, groente, diverse bijgerechten en natuurlijk de sauzen.

Olie of boter om mee te bakken

Om te beginnen heb je natuurlijk olie of boter nodig voor op het gourmetstel. Je kan ervoor kiezen om met olijfolie of zonnebloemolie te bakken. Olijfolie wordt vrij heet en kan wat gaan spetteren, maar is wel geschikt voor het gourmetten. Daarnaast kan je ook vloeibare boter gebruiken, dit is gemakkelijk te doseren in je pannetje. Als je gasten hebt, kan je het ook allebei halen. Dan weet je zeker dat je goed zit!

Vlees, gevogelte en vis voor op het gourmetstel

Traditioneel gourmetten wordt gedaan met veel vlees en vis. Het is echter lastig inschatten hoeveel én welke soorten vlees je op tafel zet. Hieronder vind je een lijstje met onze favoriete vlees-, gevogelte en vissoorten voor op het gourmetstel. Tip: gebruik aparte vorkjes voor het rauwe vlees, zodat dit goed gescheiden blijft van het gare vlees. Op rauw vlees kunnen namelijk ziekmakende bacteriën zitten en moeten eerst goed verhit worden.

Vegetarische opties voor op het gourmetstel

Gourmetten met minder of minder vlees wordt steeds gangbaarder. Er zijn talloze vegetarische opties voor op het gourmetstel! Gesneden groente is altijd een goed idee voor bij het gourmetten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan reepjes paprika, plakjes courgette en aubergine, champignonschijfjes en uienringen. Ook vleesvervangers zijn geschikt voor op het gourmetstel. Vleesvervangers hoeven ook niet zo lang te garen als vlees, aangezien deze producten meestal al voorgebakken zijn. Zo kan je ook nog eens eerder aanvallen. Een andere leuke vegetarische optie is een omeletje in de pan. Zet bijvoorbeeld een kom met voorgeklopte eieren op tafel met een scheutje melk. Een leuke en lekkere toevoeging voor het gourmetten!

5. Sauzen

Bij al dat lekkers passen uiteraard enorm veel sausjes. Klassieke sausjes als mayonaise, knoflooksaus, satésaus en cocktailsaus mogen natuurlijk niet ontbreken. Maar extra leuk is het om te variëren met wat sausjes! Wat dacht je van zelfgemaakte tzatziki, eigen knoflooksaus of whiskey cocktailsaus bijvoorbeeld. Wat betreft sauzen zijn de mogelijkheden écht eindeloos. Hieronder hebben we een overzichtelijk lijstje gemaakt met wat toppers.

6. Bijgerechten

Niet alles bij het gourmetten hoeft in een pannetje, maar kan er natuurlijk ook naast. Bij gourmetten kunnen smeersels niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan stokbrood met wat kruidenboter. Verder is een salade ook altijd een goed idee. Een heerlijke ceasarsalade of een frisse aardappelsalade voor de liefhebbers. Gourmetten is een feestje en daar mogen ook wel wat frietjes bij. Om tot slot wat extra vitamines binnen te krijgen is een lekkere fruitsalade bijna onmisbaar. Dat wordt hoe dan ook smullen!

Meer lezen?

Hoe maak je het perfecte boodschappenlijstje?

Met dit stappenplan heb jij in een handomdraai een boodschappenlijstje waarmee je efficiënt boodschappen kan doen, voedselverspilling beperkt én geld kan besparen. Win-win!

Lees meer over het perfecte boodschappenlijstje
Alles voor de winter

Stiekem best lekker die kou

Want wat is er lekkerder dan thuis opwarmen met verse soep, traditionele stamppotten en niet te vergeten heerlijke stoofgerechten? Winter = comfort food. Maar dan wel met een gezonde twist.

Shop alles voor de winter
Kaasfondue met stuk brood

Kaasfondue: 5x dips en tips

Niets is fijner om het binnen knus en gezellig te maken en met vrienden en familie rond de fonduepan te zitten. Met deze 5 snacks kan een heerlijk gezellig avondje kaasfonduen niet meer fout gaan.

Lees meer over kaasfondue