Alle sushi soorten op een rij

De herkenbare zwart-witte rolletjes met afwisselende kleuren zijn er in talloze kleuren, soorten en maten. Sushi betekent letterlijk ‘met azijn bereide rijst’. In de kern zijn er vijf hoofdsoorten sushi, waar talloos veel variaties op mogelijk zijn. En we geven je nog een extraatje voor op de sushitafel!

Sushi sake maki

1. Maki

Als je aan sushi denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een maki sushi. Het is sushi in de meest simpele vorm, maar zeker niet minder lekker. Deze sushi is ook redelijk makkelijk om zelf te maken. Je kan maki met allerlei ingrediënten vullen. De meest bekende zijn met zalm (ook wel sake maki), met komkommer (kappa maki), met tonijn (tekka maki), met krab (kani maki) en met ei (tamago maki). Er bestaat zelfs een aparte benaming voor sushi zonder vis: de futo maki. Sushi past dus ook zeker binnen vegan lifestyle!

Sushi uramaki met tonijn

2. Uramaki

Ook uramaki is een opgerolde sushirol. Waar bij de maki het zeewier aan de buitenkant zit, zit bij de uramaki de rijst aan de buitenkant. Ze kunnen oneindig afgewisseld worden met bijvoorbeeld verschillende sauzen en gefrituurde vis. Bekende sushi soorten, zoals de ebi tempura rol of de california roll, zijn variaties op de uramaki sushi. Kan jij raden uit welk land deze laatste komt? Hint: hij komt niet uit Japan!

Temaki (handroll) sushi

3. Temaki

Deze sushi is in tegenstelling tot de andere besproken sushisoorten niet zo maar een klein hapje. De temaki, ook wel de sushi handroll, is eigenlijk een combinatie van een Japanse wrap en een ijshoorntje. De inhoud (vaak rijst, groenten en vis) wordt in een zeewiervelletje gerold en wordt als geheel opgegeten. Japanners eten de temaki vaak on to go, als lunch bijvoorbeeld. Je hoort hem dan ook zeker niet met stokjes te eten, maar lekker met de hand.

Zelf sushi maken moeilijk? Nee hoor!
Nigiri sushi met zalm, garnaal en avocado

4. Nigiri sushi

Voor nigiri sushi wordt een plakje (vaak rauwe) vis op een blokje sushirijst gelegd. Het zeewier ontbreekt dus bij deze soort sushi. Door de beetje zurige sushirijst is deze sushi de perfecte manier om de pure smaak van de vis te proeven, en door de warmte van de rijst gaart de rauwe vis een klein beetje. Maar let wel, in tegenstelling tot wat veel mensen denken hoeft de vis zeker niet altijd rauw te zijn. De naam van de nigiri hangt opnieuw af van het hoofdingrediënt. De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel. Lukt het jou om hem in één hap op te eten?

Sashimi zalm warmgerookt

5. sashimi

Ga je nog een stapje verder met het weghalen van ingrediënten van de traditionele sushirol, dan blijft alleen de rauwe vis over. We noemen deze dun gesneden plakjes rauwe zalm, tonijn, witvis of makreel, ook wel sashimi. Sashimi hoor je echt met stokjes te eten, en wordt vaak met een beetje sojasaus gegeten. Wij vinden sashimi in zijn meest pure vorm het lekkerst: met helemaal niks. Hou je niet van rauwe vis? Probeer je eens deze koudgerookte zalm.

Ebi tempura

6. Tempura

Eigenlijk mogen we deze niet onder de sushi scharen, maar omdat het zo lekker is en vaak bij sushi wordt geserveerd, moet hij toch even worden genoemd. Tempura staat voor een Japanse manier van bereiden, waarbij een ingrediënt in een beslag wordt gedoopt en gefrituurd waardoor de bekende crispy buitenkant ontstaat. Een bekende soort van tempura is Ebi Tempura, waar een garnaal het hoofdingrediënt vormt. Er zijn gelukkig onwijs veel tempura recepten!

Meer lezen?

Vegan sushi maki

Japanse recepten

Er is nog veel meer lekkers uit de Japanse keuken! Bekijk snel alle Japanse recepten en recepten geïnspireerd op gerechten en smaken uit ‘het land van de rijzende zon’.

Naar Japapanse recepten
Twee hoopjes orzo

Wat is orzo?

Orzo! Deze kleine rijst look-a-like staat voor veel meer dan dat. Van soep tot risotto, orzo voelt zich echt overal thuis. Alleen wat is orzo precies en waar wat kan je er allemaal mee?

Alles over orzo

10 bekendste wijnsoorten

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Wij helpen je met de wijn die het beste bij je past.

Bekijk de bekendste wijnsoorten