De bekendste sushisoorten op een rijtje

Sushi betekent letterlijk ‘met azijn bereide rijst’. De herkenbare zwart-witte rolletjes met afwisselende kleuren zijn er in talloze soorten en maten. Maar eigenlijk zijn er vijf (basis-)soorten sushi, waar talloos veel variaties op mogelijk zijn. En we geven je nog een extraatje voor op de sushitafel!

Sushi sake maki

1. Maki

Als je aan sushi denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan een maki sushi. Het is sushi in de meest simpele vorm. Deze sushi is ook redelijk makkelijk om zelf te maken. Je kan maki met allerlei ingrediënten vullen:

  • Met zalm (de meest bekende); ook wel sake maki
  • Met komkommer; kappa maki
  • Met tonijn; tekka maki
  • Met krab; kani maki
  • Met ei; tamago maki

Er bestaat zelfs een aparte benaming voor sushi zonder vis: de futo maki. Genoeg keuze in sushi voor een vega(n) lifestyle!

Sushi uramaki met tonijn

2. Uramaki

Uramaki is, net als maki, een opgerolde sushirol. Waar bij de maki het zeewier aan de buitenkant zit, zit bij de uramaki de rijst aan de buitenkant. De vulling van uramaki kan oneindig afgewisseld worden met bijvoorbeeld verschillende sauzen en gefrituurde vis. Bekende sushisoorten, zoals de ebi tempura rol of de california roll, zijn variaties op de uramaki sushi. Kan jij raden uit welk land deze laatste komt? Hint: hij komt niet uit Japan!

Temaki (handroll) sushi

3. Temaki

Deze sushi is, in tegenstelling tot de eerste twee, niet zo maar een klein hapje. De temaki, ook wel de sushi handroll, is eigenlijk een combinatie van een Japanse wrap en een ijshoorntje. De inhoud (vaak rijst, groente en vis) wordt in een zeewiervelletje gerold en wordt als geheel opgegeten. Japanners eten de temaki vaak onderweg, als snelle lunch bijvoorbeeld. Je hoort 'm dan ook zeker niet met stokjes te eten, maar lekker met de hand.

Zelf sushi maken moeilijk? Nee hoor!
Nigiri sushi met zalm, garnaal en avocado

4. Nigiri sushi

Voor nigiri sushi wordt een plakje (vaak rauwe) vis op een blokje sushirijst gelegd. De zeewier ontbreekt dus bij deze soort sushi. Door de licht zure sushirijst is deze sushi de perfecte manier om de pure smaak van de vis te proeven, en door de warmte van de rijst gaart de rauwe vis een klein beetje. Goed om te weten, de vis op deze sushi is niet altijd rauw. Verandert de vis die op de rijst wordt gelegd? Dan verandert ook de naam van de sushi. De tekka nigiri (met tonijn) en de sake nigiri (met zalm) zijn de populairste, maar je kan een nigiri natuurlijk ook eten met bijvoorbeeld ei of makreel. Lukt het jou om hem in één hap op te eten?

Sashimi zalm warmgerookt

5. Sashimi

Ga je nog een stapje verder met het weghalen van ingrediënten van de traditionele sushirol, dan blijft alleen de rauwe vis over. We noemen deze dun gesneden plakjes rauwe zalm, tonijn, witvis of makreel, ook wel sashimi. Sashimi hoor je echt met stokjes te eten. Vaak met een beetje sojasaus. Wij vinden sashimi in zijn meest pure vorm het lekkerst: met helemaal niks. Hou je niet van rauwe vis? Probeer je eens deze koudgerookte zalm.

Ebi tempura

6. Tempura

Eigenlijk mogen we dit geen sushi noemen, maar het is te lekker om niet mee te nemen in dit lijstje. Tempura, vaak bij sushi geserveerd, staat voor een Japanse manier van bereiden. Een ingrediënt wordt in beslag gedoopt en gefrituurd waardoor de bekende crispy buitenkant ontstaat. Een bekende soort is Ebi Tempura, met een grote garnaal in het midden. Er zijn ook voor tempura onwijs veel recepten!

Meer lezen?

Vegan sushi maki

Japanse recepten

Er is nog veel meer lekkers uit de Japanse keuken! Bekijk snel alle Japanse recepten en recepten geïnspireerd op gerechten en smaken uit ‘het land van de rijzende zon’.

Naar Japapanse recepten
Twee hoopjes orzo

Wat is orzo?

Orzo! Deze kleine rijst look-a-like staat voor veel meer dan dat. Van soep tot risotto, orzo voelt zich echt overal thuis. Alleen wat is orzo precies en waar wat kan je er allemaal mee?

Alles over orzo

10 bekendste wijnsoorten

Er zijn veel wijnsoorten en als beginnende wijndrinker kan je soms weleens verdwalen in de keuze. Wij helpen je met de wijn die het beste bij je past.

Bekijk de bekendste wijnsoorten