8x tarwe alternatieven

Je zult het vast gemerkt hebben, de prijzen van tarwe zijn afgelopen tijd enorm toegenomen. Dit komt omdat de Russische en Oekraïense uitvoer van tarwe, die normaal goed is voor meer dan een kwart van de wereldwijde tarwe-export, door de oorlog stil is komen te liggen. In de supermarkt zie daarom dat tarweproducten als meel, bloem, brood, crackers, couscous, deegwaren, gebak, koek en witbier enorm zijn gestegen (soms met wel 50%!). Om je boodschappenbudget wat te verlagen, bestaan er gelukkig veel alternatieven voor tarwe. We helpen je graag een handje op weg!

Wat kan je eten zonder tarwe?

Je kan een heleboel producten eten zonder tarwe. Bij het begin is het misschien een beetje zoeken, maar wanneer je de juiste handvaten hebt is het een eitje. Hieronder geven we je een aantal tarwe alternatieven met lekkere receptinspiratie:

  • Speltmeel
  • Boekweitmeel
  • Amandelmeel
  • Havermeel
  • Kokosmeel
  • Rijstmeel
  • Kikkererwtenmeel
  • Bananenmeel

Speltmeel

Nog even voor de duidelijkheid: graan is de verzamelnaam voor zaden van grassen. Rijst, tarwe, gerst en rogge zijn voorbeelden van granen. Spelt is dus ook een graansoort. Vaak wordt gedacht dat speltmeel gezonder is dan tarwe. Dat is helaas niet zo; spelt bevat dezelfde voedingswaarden als tarwe, alleen is het wel een stukje beter voor het milieu omdat de landbouw minder intensief is. Met speltmeel kan je heerlijke recepten maken, zoals (bananen)brood maar ook een quiche of een taart.

Boekweitmeel

Boekweitmeel komt van een plant die boekweitkorrels produceert. Deze worden tot meel worden gemalen. Boekweitmeel bevat geen gluten, wat maakt dat het niet geschikt is om brood mee te bakken. Wel is boekweitmeel een geschikte tarwevervanger om pannenkoeken, cakes of wraps mee te bakken. Boekweitmeel heeft een nootachtige smaak en een hoog eiwitgehalte.

Amandelmeel

Zoals de naam al zegt is amandelmeel gemaakt van gemalen amandelen. Deze meelsoort is glutenvrij en koolhydraatarm. Het wordt vaak gebruikt in recepten voor koekjes, cakes en taarten.

Havermeel

Uniek aan haver is dat het eigenlijk alleen maar als volkoren variant te krijgen is. Daarnaast is haver van nature glutenvrij. Havermeel is net als boekweitmeel, minder geschikt voor het bakken van broden, omdat het geen gluten bevat.

Kokosmeel

Wanneer kokosnoten vruchtvlees wordt gedroogd, wordt dit gemalen en hier wordt kokosmeel van gemaakt. Het heeft een zoete en (niet verrassend) sterke kokossmaak, dus deze is goed te gebruiken bij pannenkoeken, cakes, koekjes of taart. Kokosmeel is glutenvrij. Het bevat veel vezels waardoor deze meelsoort veel vocht nodig heeft. Je kunt tarwemeel dan ook niet een op een vervangen met kokosmeel.

Rijstmeel

Ook rijstmeel is een mooi alternatief voor tarwe. Je kan het gebruiken voor het bakken van lekkere koekjes, crackers, wafeldeeg en pizzabodem’s. Het gebruik van rijstebloem in een recept werkt iets anders dan tarwemeel omdat het neiging heeft om een kruimelig resultaat heeft. Je kan dit voorkomen door eieren aan je recept toe te voegen.

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel is enorm veelzijdig. Je kunt er sauzen mee binden en het gebruiken als ei-vervanger in pannenkoeken en cakes. Je ziet kikkererwtenmeel veel terug in de Indiase en veganistische keuken. Kikkererwtenmeel heeft een beetje een nootachtige smaak en een hoge eiwitgehalte.

Bananenmeel

Bananenmeel wordt gemaakt door bakbananen. Dit wordt gemaakt door onrijpe bakbananen te schillen, te snijden, te drogen en vervolgens te vermalen. Je kunt bananenmeel in allerlei soorten recepten gebruiken, zoals bananenmeel pannenkoekjes, bananenmeel taartjes en bananenmeel koekjes.

Groente opties!

Even helemaal geen zin in meel? Je kan dit bij sommige gerechten ook vervangen voor groente opties. Lekker en laag in koolhydraten. Je kan hierbij denken aan courgettespaghetti, bloemkoolrijst, wortel, koolraap, tagliatelle en broccolirijst.

Wat is tarwemeel?

Wat er voor de term meel of bloem staat zegt iets over waarvan het gemaakt is. Tarwemeel is dus gemaakt van tarwe. Dit is een volkoren meel dat gemaakt is van de hele tarwekorrel. Als dat gezeefd wordt, houd je tarwebloem over; bloem van tarwe. Naast tarwe heb je nog veel meer soorten meel en bloem, denk daarbij bijvoorbeeld aan spelt en rogge.

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat bloem en meel allebei gemaakt zijn van gemalen graan, maar twee verschillende producten zijn met heel verschillende eigenschappen. Meel is vermalen graan. In meel blijven de onderdelen van de graankorrel behouden, waardoor meel erg voedzaam is. De zemelen en kiemen van de graankorrel zijn ook nog zichtbaar, waardoor meel een wat grovere structuur heeft. Meel is de basis voor bloem. Om bloem te maken worden de zemelen en kiemen eruit gezeefd en er ontstaat een wit bloem. Bloem is dus gezeefd meel. Omdat de kiemen en zemelen de meeste voedingsstoffen bevatten, is bloem een stuk minder voedzaam dan meel. Bloem heeft door het gebrek aan kiemen en zemelen ook een fijnere structuur dan meel.

Meer lezen

6x broodvervangers

Heb je geen zin in brood of wil je minder brood eten? Dan zijn deze zes broodvervangers wat voor jou. En ze zijn nog lekker ook!

Lees meer over broodvervangers
Volkorenbrood

10x de bekende broodsoorten

Brood is voor veel mensen onmisbaar; als ontbijt of bij de lunch. 'Hoe bruiner je brood, hoe gezonder?' Maar is dat echt waar? We zetten alles voor je op een rijtje!

Lees meer over bekende broodsoorten
Bladeren van kool

5x gezonde groentesoorten

Niet ieder groentesoort is hetzelfde. Leer de verschillen in voedingsstoffen kennen middels onze top 5 van favoriete gezonde groentesoorten!

Lees meer over gezonde groentesoorten