Zo maak jij de perfecte latte macchiato

Latte macchiato, de koffie met verschillende laagjes melk. Zo lekker en zo makkelijk om zelf te maken. Barista in eigen huis? Lees dan al onze tips voor het maken van de perfecte latte macchiato.

Hoe maak je de perfecte latte macchiato?

Latte macchiato maken gaat gemakkelijk en snel. Binnen vijf stappen is het klaar. De basis voor latte macchiato is hetzelfde als voor de cappuccino. Alleen de volgorde van het schenken van de ingrediënten is anders.

  1. Melk opschuimen: zorg voor een goede hoeveelheid melkschuim. Dit maak je hetzelfde als bij een cappuccino.
  2. Schenk het melkschuim in een glas: vul een glas of mok met melkschuim en laat ongeveer 1 centimeter over tot de rand.
  3. Espresso zetten: de volgende stap is het zetten van een kopje espresso. Ondertussen kan het melkschuim even lekker rusten.
  4. Espresso inschenken: schenk nu de espresso voorzichtig in het midden van het glas op het melkschuim. Door deze volgorde krijg je de verschillende laagjes.
  5. Nu is het tijd om te genieten van je latte macchiato. Je kan eventueel nog cacao of kaneel strooien op het melkschuim voor de finishing touch.

Maak een heerlijke latte macchiato met Starbucks

Of je nou een liefhebber bent van koffiebonen of koffiecups, met Starbucks-koffie maak je thuis een heerlijke latte macchiato in een handomdraai.Bekijk meer koffie van Starbucks
Latte macchiato figuurtjes maken

Haal je creativiteit naar boven

Welke melk heb je nodig voor een heerlijke latte macchiato?

Bij een latte macchiato hoort goede melk. Maar met welke melk krijg je het beste melkschuim? De beste melk voor latte macchiato is halfvolle of volle melk. Houdbare melk schuimt nog gemakkelijker. Het is ook mogelijk om sojamelk, amandelmelk of havermelk te gebruiken.Belijk meer volle melk

Latte macchiato melk

Hoe maak je caramel macchiato?

Caramel macchiato is de zoetere variant van de latte macchiato. Hierbij voegen we karamelsaus en karamelsiroop toe. Ook deze macchiato is makkelijk zelf te maken. De volgende ingrediënten heb je daarvoor nodig:

  • 2 eetlepels karamelsiroop
  • 125 ml verse espresso
  • 250 ml schuimende volle melk
  • Eventueel: slagroom
  • Eventueel: 3 eetlepels karamelsaus


Bereidingswijze: schuim de melk en schenk dit in een glas. Voeg karamelsaus toe als je van een zoete smaak houdt. Zet vervolgens een kopje espresso en schenk dit bij het melkschuim. Dan volgt de karamelsiroop en het toefje slagroom. Genieten maar.

Aanrader: ‘’Golden’’ Kurkuma Latte

Jouw favoriete latte met een twist! Schuim 250ml (haver)melk op. Voeg een espresso shot, 1 eetlepel vanille extract, 2,5 theelepel kurkuma, 1 theelepel gember, 1 theelepel kaneel en een snufje zwarte peper toe aan de melk, en roer een beetje. Voeg honing toe voor een zoetere smaak. Maak je koffie af met een toefje melkschuim. Optioneel: besprenkel de bovenkant met wat kaneel.Bekijk voor meer koffierecepten

Wat is het verschil tussen latte macchiato en cappuccino?

De basis voor latte macchiato is hetzelfde als voor de cappuccino. Alleen de volgorde van het schenken van de ingrediënten is anders. Latte macchiato heeft in verhouding meer melk dan cappuccino. Cappuccino meer schuim. Daarnaast serveer je latte macchiato meestal in een groot glas. Waarbij eerst het melkschuim en daarna de espresso wordt toegevoegd. Dit zorgt voor drie lagen. Bij cappuccino wordt eerst de espresso geschonken en daarna het melkschuim. Ander effect, andere beleving. Probeer ze allebei eens.

Meer lezen?

Koffiesoorten

14x koffiesoorten op een rij

Weet jij wat het verschil is tussen een flat white of een cortado? Of doe je niet al te moeilijk en kies je dan gewoon voor een cappuccino? 

Meer lezen 14x koffiesoorten
Kopje gemberthee met citroen

Waarom je iedere dag gemberthee wilt drinken

Gemberthee in een restaurant, café, op je werk of lekker thuis op de bank: eigenlijk is gemberthee niet meer weg te denken. Ontdek de voordelen van dit lekkere drankje.

Lees meer over gemberthee
Koppen en kannen met water

5 fabels & feiten over water drinken

Is water drinken gezond en hoeveel water moet je drinken? We geven antwoord op 5 feiten en fabels.

Lees de feiten & fabels over water drinken