Bedankt voor je bezoek aan het eerste Beter eten Festival!
Op vrijdag 29 en zaterdag 30 april organiseerde Albert Heijn het eerste Beter eten Festival in Expo Haarlemmermeer.
Wat was er op het festival te zien en te beleven?
- Foodstands waar van alles te proeven is;
- Vele inspirerende topsprekers en gasten;
- De laatste innovaties op het gebied van beter eten;
- Interactieve sessies zoals live yoga;
- Inspiratie en tips van experts om zelf duurzamer te leven;
- …en nog veel meer
Een klein voorproefje
De komende weken maken we meer bekend over de invulling van het eerste AH Beter eten Festival.
Sprekers op het AH Beter eten Festival
Irene Schouten
Irene Schouten is een Nederlands schaatsster. Tijdens de Olympische Winterspelen ‘22 won ze goud op de 3000 en 5000 meter. Ze zal op het festival spreken over o.a. het belang van voeding bij topsport
Hanna Verboom
Hanna Verboom is actrice, filmmaker en sociaal ondernemer. Ze is founder van Cinetree, een online filmplatform met films & documentaires. Ze is initiatiefneemster van het 'giving-network' Get It Done
Typhoon
Artiest en taalkunstenaar Glenn de Randamie, beter bekend als Typhoon, verzorgt een inspirerende lezing. Zijn lezingen zijn een viering van het mens-zijn en een zoektocht naar verbinding en contact.
Deze gasten komen ook...
Eric Corton
Eric Corton is een artistieke duizendpoot. Hij schrijft boeken, columns, houdt lezingen én hij zet zich in als ambassadeur voor de BuurtBuik, een organisatie die strijdt tegen voedselverspilling.
Rudolph van Veen
Rudolph van Veen is meesterchef en zet zich bij FoodFirst Leefstijlcoach in voor een gezonde leefstijl. Op het festival geeft hij demonstraties over hoe je lekker vegetarisch of plantaardig kunt koken
Mark Tuitert
Olympisch Kampioen schaatsen Mark Tuitert vertelt over zijn ervaringen in de schaatssport gekoppeld aan thema’s als ‘hoe haal je het beste uit jezelf’ en spreekt over ‘sterker worden door tegenslagen’
Adjiedj Bakas
Creatieve dwarsdenker Bakas combineert vakmanschap en kennis met meningen en veel humor. Hij staat op de planken in China, India en Europa. Bakas staat in de top10 van meest geboekte sprekers van NL.
Nadia Zerouali
Nadia Zerouali is een kookboekenschrijver, mede-eigenaar van de productlijn Nadia & Merijn’s SOUQ en de Couscousbar in Amsterdam. Ze is ook tv-kok bij BinnensteBuiten en een expert van Foodfirst.
Erik Scherder
Erik Scherder is Hoogleraar Neuropsychologie en vertelt meer over wat gezond leven en bewegen doet met ons brein. Daarnaast staat hij regelmatig in het theater in programma's rond het thema hersenen.
Chloé Rutzerveld
Als Food Futurist onderzoekt en ontwerpt Chloé Rutzerveld nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie. Ook geeft ze internationaal lezingen over het eten van de toekomst. Foto: Wim Hollemans.
Auke-Florian Hiemstra
Auke-Florian Hiemstra, bioloog Naturalis Biodiversity Center neemt je mee in onderzoek naar biodiversiteit. Kijk ook mee over de schouders van experts bij hun onderzoek naar natuur.
Saïda & Abdelkader Benali
Abdelkader Benali is schrijver en programmamaker. Saïda Nadi-Benali is mode-styliste en tekenaar. Samen zullen zij aan de aanschuiftafel spreken over de culturele betekenis van samen eten en koken.
Beter eten is beter leven
Dit deel van het festival gaat over jou! Ervaar hier hoe je gezonder kan leven, nu maar zeker ook in de toekomst.
Ontdek wat je echte leeftijd is, doe een healthcheck, leer hoe je makkelijk meer groente kan eten, volg een yoga klasje, proef lekkere gezonde producten of ga in gesprek met een slaapcoach.
Het kan allemaal in deze eerste wereld van het festival.
Beter eten verbindt
Beter eten is genieten en dat doe je natuurlijk samen. Aan tafel eet je samen met de andere bezoekers van het festival en ga je in gesprek over onderwerpen waar je het misschien niet zo vaak over hebt.
Geniet van allerlei verschillende smaken uit de internationale keuken. Proef van onze eigen lokale heerlijke producten.
En laat je inspireren door allerlei sprekers bij de aanschuiftafel die zich inzetten om mensen te verbinden via eten.
Beter eten is de wereld beter achterlaten
Laat je inspireren hoe we samen de wereld beter kunnen achterlaten en krijg antwoord op al jouw vragen over duurzaamheid:
- Waarom zitten sommige producten in plastic?
- Waar komt jouw eten vandaan?
- Hoe maak je een lekkere vegetarische maaltijd?
- En waarom is biologisch eten vaak duurder?
In dit deel van het festival kun je zien waar jouw eten vandaan komt, in gesprek met de boer of teler die het gemaakt heeft en zien hoe we nu en in de toekomst gezond en duurzaam voedsel kunnen blijven verbouwen.
Ook kun je zelf aan de slag met allerlei interactieve workshops, zoals zaadpakketjes maken voor de wilde bij of je eigen koffiemelange voor thuis.
Luister naar sprekers die je vertellen over wat er allemaal gebeurt om de aarde beter achter te laten.
Doe mee aan een workshop
Zadenpakketjes maken
Kom zelf in actie voor de wilde bij en andere insecten tijdens het festival. Maak onder begeleiding van IVN Natuureducatie zadenpakketjes voor in je tuin. Zo help je insecten aan meer voedsel!
Blend je eigen koffie
Stel je eigen koffiemelange samen en leer alles over de herkomst van koffie. De koffie expert laten je zien hoe koffie gemelangeerd en gebrand wordt. Neem je eigen gebrande koffie mee naar huis.
Ontdek met ons de kracht van zeewier!
Ga tijdens deze workshop aan de slag met zeewier en proef deze heerlijke smaken. Waarom is zeewier het voedsel van de toekomst? Welke soorten zijn er? Toets je kennis tijdens de quiz.
Beleef...
Climate Comedy Night
Klimaatstichting HIER organiseert stand-up comedy. Kom jij ook lekker lachen? Want lachen geeft lucht, om daarna vol goede moed iets te doen aan het klimaatprobleem. Het beloofd hilarisch te worden!
Bioscoop i.s.m Cinetree
Er is natuurlijk ook ruimte voor ontspanning op het festival. Ontvlucht even de festivaldrukte en laat je inspireren door films met een goed verhaal.
Virtual reality
Vind ontspanning met onze VR-activatie. Zwem met dolfijnen of waan je onder een sterrenhemel in de woestijn. Na een paar minuten voel je je als herboren en ben je klaar voor de rest van het festival!
Meer op het AH Beter eten Festival
Aanschuiftafel
Schuif aan bij de aanschuiftafel en ga onder leiding van Eric Corton in gesprek over de betekenis van beter eten, sociale cohesie en de culturele betekenis van samen eten en koken.
Allerhande internationale keuken
Laat je inspireren om eens iets uit een andere keuken te proeven. In de Allerhande internationale keuken staat live cooking en het delen van wereldse verhalen centraal.
Groente en fruit proeven
Eet makkelijk meer groente en fruit voor elk eetmoment: ochtend, tussendoor, middag, borrel en avond. Natuurlijk is er bij deze stand veel te proeven!
Ontmoet de leefstijlcoaches van FoodFirst
Leer en ontdek alles over jouw persoonlijke gezondheidmet Foodfirst Leefstijlcoach: ga aan de slag met yoga, wordt fit in 20 minuten of stel je vragen aan de slaapcoach.
Het lekkerste uit Nederland
Het allerlekkerste uit Nederland op een voetstuk gezet! Proef de aardbeien, bramen en onze sprank appel. Kijk naar en lees over onze lekkerste groenten.
Op weg naar plantaardig
Proef zelf hoe uitgebreid en lekker het plantaardige en vegetarische assortiment bij Albert Heijn is. Rudolph van Veen doet een kookdemo en voor de snelle trek kan je naar de vegetarische snackmuur.
Samen voor klimaat
Ontdek wat er bij Albert Heijn gebeurt om te werken aan het klimaat. Dans daarna op een energie opwekkende vloer en maak een foto in de fotobooth.
Streeckgenoten
Ga in gesprek met de makers van de Streeckgenooten! Speel het Streeckgenooten spel en proef de lekkerste producten uit de diverse streken.
Teelt voor de toekomst
Hoe telen en boeren we in de toekomst? Groeit sla dan op water? Komt melk uit een robotkoe? Kweken we vlees? Of verbouwen we ons voedsel verticaal? Je kunt het allemaal live bekijken op het festival!